בית חב"ד ברנו - צ'כיה

יהדות במאור פנים

א-ה 10.00-13.00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

לשנות דימוי עצמי

גם בגיל שלושים (ו40, 60…) אפשר לשנות ולהשפיע על הדימוי העצמי שלנו. עם עבודה יומיות, ולעיתים עם אדם נוסף שיסייע לנו בתהליך, אפשר ליצור שינויים משמעותיים!

 


שאלה: 
 
אני פונה אליך עם בעיה שמטרידה אותי. יש לי דימוי עצמי נמוך, בכל מה שקשור לכישוריי החברתיים. מאז שאני ילד אמרו לי מוריי, הוריי וגם חברים, שיש לי חוסר טאקט, שאני אומר דברים בזמן הלא נכון, שאני מדבר יותר מדי, או פחות מדי… ולמרות שאני כבר כמעט בן 30, נשוי באושר, עובד ומגדל את ילדיי, עד היום אני מרגיש חוסר בטחון בתחום הזה.
 
בקרוב, אני ואשתי עוברים דירה, ואני ממש בלחץ (אפילו בחרדה) להתחיל חברה חדשה. אני חושש שלא אצליח להשתלב ביישוב, שלא אדע מה להגיד, איך להכיר אנשים, שלא אתבייש, ובכלל שיהיו לי בעיות חברתיות. אני ממש לחוץ. אשמח לקבל ממך כלי מעשי להתמודד.

תשובה:
 
דימוי עצמי הוא אכן דבר משמעותי מאוד, בהשפעתו עלינו ועל התנהלותנו. באופן פשוט, מה שאנו מאמינים וחושבים אודות עצמנו, נעשה להיות אמתי עבורנו. וככל שאנו חושבים ומשננים זאת לעצמנו יותר, כך גם השפעתו עוצמתית יותר בחיינו. כלומר, אם במקרה שלך למשל, אתה חוזר ומשנן לעצמך, שקשה לך בחברה, שאין לך כישורים חברתיים נדרשים- אתה אכן עלול להרגיש כך, ואף למצוא הוכחות במציאות, שיחזקו אמונה זאת עוד יותר.
 
דימוי עצמי, כמו שתיארת, נבנה במשך שנים, ומתעצב בעיקר בגיל ההתבגרות. עובדה זו, אולי מסבירה את העובדה, כי על אף שהתחתנת, שיש לך ילדים, שאתה עובד ומצליח בסך הכל- החששות עדיין קיימים אצלך בצורה עוצמתית ואף מעוררת חרדה.
עם זאת, המודעות העצמית שלך נהדרת וחיובית, בכך אתה מבין ומודע לתהליכים שקורים בתוכך. אתה מבין כי חלק מהלחץ שאתה חש כרגע, נובע מאותו דימוי עצמי שנבנה עם השנים. ובזכות המודעות הזו, אתה אכן פועל ומחפש את השינוי.
וכעת לבקשה המרכזית שלך- איך אפשר להתמודד?
 
בתחילת דבריי כתבתי, כי מה שאנו חושבים על עצמנו, נעשה אמתי עבורנו. וממילא, המטרה המרכזית הינה לשנות את "הסיפור" והמנגינה שלך, אודות עצמך. להתחיל ליצור אמונות חדשות. שבעז"ה יסייעו לך להרגיש אחרת, וגם לפעול אחרת.
ועוד הקדמה קצרה, אני מאמינה בעז"ה שהשינוי אפשרי. מדברייך ניתן לראות הצלחות גדולות שעשית, וכוחות חיובים שאכן נמצאים בך, אבל- בכדי ליצור שינוי של ממש- נדרשת השקעה ומאמץ. גם אם תקרא את התשובה שלי 10 פעמים, זה לא יוביל לשינוי, אם אתה לא תתאמץ לעשות שינוי בפועל.
 
איך משנים דימוי עצמי?
 
כמו שכתבתי קודם, כיום יש לך "סרט" בראש על עצמך. סרט שמתנגן כבר הרבה שנים, והמטרה שלנו כעת, היא לשנות את הסרט. ולהתחיל לייצר סרט אחר. חדש. מרענן. חיובי וחיוני.
 
בכדי ליצר סרט כזה, אתה תצטרכי להדגיש לעצמך את ההצלחות שלך.
 
לכתוב אותם, להתבונן בהם, להודות עליהם. להזכיר לעצמך יומיום, בוקר וערב את הכוחות. ההצלחות. היכולות.
 
ככל שתתמיד בהתבוננות הזו, בחזרה שוב שוב, דווקא על ההצלחות, הכוחות והיכולות, אט אט הסרט הפנימי ישתנה.
 
 
וכמה דברים מעשיים ונקודתיים:
 
1. תכתוב את ההצלחות שלך (בתחום זה, ובכלל) במהלך השנים (למשל שהתחתנת, שאתה עובד, וכדומה).
 
2. תתבונן ותכתוב, מה הם הכוחות שבך, שאפשרו לך להצליח?
 
3. תאמר תודה לבורא עולם שהעניק לך את הכוחות והיכולות הללו.
 
את שלושת השלבים הללו, ניתן לעשות בסוף כל יום. לכתוב את ההצלחות של אותו היום (כל דבר נחשב!), לחפש את הכוח שעזר לנו להצליח, ולבסוף להודות!
 
עבודה יומיות מסוג זה, יכולה לחולל פלאים בתפיסה הפנימית שלך אודות עצמך.
 
ובנוגע למעבר, זה הזמן להתחיל לשדר לעצמך מסר אחר. במקום הלחץ שלא תצליח, ולא תסתדר- תנסה להתחבר אל נקודות הכוח, תחפש בתוכך אמונות חיוביות שאותן תשנן לעצמך. ומכיוון, שאינני מכירה אותך באופן אישי, אאלץ להשאיר אותך לחפש בעצמך, את המשפטים שיתאימו לך..
 
לסיכום, אני מאמינה כי גם בגיל שלושים (ו40, 60…) אפשר לשנות ולהשפיע על הדימוי העצמי שלנו. עם עבודה יומיות, ולעיתים עם אדם נוסף שיסייע לנו בתהליך, אפשר ליצור שינויים משמעותיים!
 
ככל שתתמיד בהתבוננות החיובית, בחיפוש הכוח ובהודיה עליו, בעז"ה תצליח לעשות את השינוי שאתה מבקש.
 
בהצלחה רבה!

 

אודליה מימון (MA) מטפלת זוגית ואישית, מרצה ומנחת קבוצות. מנהלת מרכז  "אוצרות פנימיים" 

מערכת האתר

השאירו תגובה