בית חב"ד ברנו - צ'כיה

יהדות במאור פנים

א-ה 10.00-13.00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

פורים שמח ובטוח

לקראת חג הפורים, מפרסמים במד"א את הנחיות לשמירה על בטיחות המתחפשים והמלצות כיצד לטפל במקרים של פציעות שונות, ה"י ● סוגיית התחפושות, קפצונים, פיקות ונפצים, זהירות במשלוחי המנות, ומה עושים במצבי חירום? ● מיוחד להורים

בקרוב יחגוג עם ישראל את חג הפורים. מדי שנה מטפלים צוותי מד"א בפציעות שונות של ילדים, בני נוער ומבוגרים כתוצאה מעיסוק במשחקים מסוכנים, מלבישת תחפושות שאינן עומדות בתקני הבטיחות הנדרשים ועוד, בימים אלו כבר נשמעים הדי פיצוצי הנפצים ברחובות כשבשנה שעברה החובשים והפאראמדיקים של מד"א טיפלו ופינו לבי"ח בלינסון נער כבן 12 לאחר שנפצע בפנים מנפץ.

ההכנות לחג כבר נמצאות בעיצומן – כאשר מרבית הילדים כבר יודעים למה יתחפשו בחג וההורים כבר עומדים בתור בחנויות הענק לממכר תחפושות ואביזרים. לצד שמחת החג, קוראים במד"א לציבור לשמור על הנחיות בטיחות בסיסיות על מנת להימנע מריבוי מקרי הפציעות בהן נתקלים צוותי מד"א מדי שנה סמוך לחג הפורים.

במד"א מבקשים להדגיש בפני הציבור את הנחיות הבטיחות הבאות:

בסוגיית התחפושות קיים סיכון רב, ובמד"א מזהירים את הציבור ומפרסמים היום הנחיות בטיחות בשימוש ובהכנת תחפושות לקראת החג:

1. בזמן הכנת תחפושות ביתיות יש להקפיד על שימוש בחומרים שאינם דליקים. צמר גפן, נוצות טבעיות ויריעות מפלסטיק הם דוגמה לחומרים דליקים, העלולים לסכן את המתחפש באמצעותם.

2. יש להקפיד לרכוש תחפושות שעליהן מופיע התווית המעידה על עמידות באש. בנוסף, יש לוודא כי לתחפושת מחוברת תווית המעידה כי התחפושת עשויה מחומרים חסיני אש.

3. יש להקפיד כי התחפושת תאפשר ניידות ושתהיה נוחה. יש לוודא כי היא אינה לוחצת על הגוף וכי ניתן לנוע בה בחופשיות, ללא חשש של הסתבכות, נפילה, מעידה ועוד. ככלל, יש להעדיף תחפושת צמודה לגוף ולא תחפושת נפוחה, בעלת שובל כלשהו וכו'.

4. יש להימנע מתחפושות הכוללות שרוכים, חבלים וחוטים ארוכים יותר מ 20 ס"מ, אשר עלולים להיכרך סביב הצוואר ולגרום לחנק

5. בתחפושות לפעוטות יש להקפיד שהתחפושת איננה כוללת אביזרים קטנים אשר עלולים להיתלש ולהגיע לפיהם של הקטנים

6. אין להתקרב למקור אש כלשהו עם תחפושת מחשש להתלקחות. שמרו מרחק מתנורים, כיריים דולקות, סיגריות בוערות ועוד.

7. תרסיסים: יש לנהוג בזהירות רבה בקרבת תרסיסים שונים. ספריי לשיער, ספריי שלג וכו' הינם דליקים ביותר, ויש להימנע מלרססם על הפנים, על הגוף או בקרבת מקור אש מחשש להתלקחות מהירה ופגיעה בלתי הפיכה. שימו לב כי מומלץ לרכוש אך ורק תרסיסים שעליהם מוטבע תן תקן של מכון התקנים הישראלי.

8. אביזרי תחפושות, כגון חרבות, סכינים וכד', יהיו מחומרים רכים שאינם עלולים לפצוע את המשתמשים בהם

9. יש לכבס תחפושות עפ"י הוראות היצרן בלבד. כביסה רגילה ושאינה על פי הנחיות היצרן, עלולה לפגום במידת העמידות של התחפושת לאש ועל כן מעמידה בסכנה את הלובש אותה. 

10. יש לוודא כי האיפור לחג הפורים מאושר לשימוש ע"י משרד הבריאות

11. יש להימנע משימוש במסכות ללא פתחי אוורור נאותים, העלולות לגרום לחנק ואף לאיבוד הכרה.

12. אין לחצות כבישים כאשר המסיכה מונחת על הפנים. מסיכה מצמצמת משמעותית את שדה הראייה של הילד, ועלולה לגרום לפציעתו בתאונה.

13. הנחו את הילדים המחופשים להתרחק מסיגריות, תנורים או כל מקור אש אחר, על מנת להימנע מסכנת התלקחות.

14. יש לוודא כי רעשנים העשויים פלסטיק שלמים ואינם סדוקים או שבורים, וזאת כדי למנוע את פציעת הילדים. על מנת למנוע מקרי חנק יש לשים לב במיוחד לרעשנים המכילים רכיבים קטנים היוצרים את הרעש.

קפצונים, פיקות ונפצים:

1. כל סוגי הנפצים אסורים באופן מוחלט לשימוש!! נפצי רקטות, זיקוקים גדולים ונפצי "נחש נפץ" מסתובב עלולים לגרום לכוויות קשות, פגיעות בעיניים ואף לקטיעת איברים.

2. אסור לשימוש אקדח צעצוע היורה כדורי פלסטיק, העלולים לגרום לחבלות חמורות ובלתי הפיכות כאשר הם פוגעים באיברי גוף שונים, דוגמת עיניים, ראש, בטן, צוואר וגפיים.

3. את קפצוני הנייר ואת הפיקות לסוגיהן יש להפעיל באמצעות אקדח צעצוע המיועד לכך בלבד. אין 'להשתיל' את הקפצונים והפיקות באקדחים מסוג אחר או בכל כלי אחר, מחשש לגרימת שריפה ונזק רב.

4. בעת רכישת אקדח פיקות, יש לוודא כי על הקנה מותקן פקק בטיחות בצבע בולט.

5. אין להשתמש באבקות שרפה מכל סוג שהוא.

6. אין לשמור פיקות וקפצונים בכיס, מחשש להתפוצצותם.

7. אין לירות פיקות ודומיהן בקרבת האוזניים והעיניים – מעשה שעלול לגרום נזק רב ולעיתים אף בלתי הפיך.

משלוחי מנות:

1. במשלוח מנות המיועד לילדים עד גיל 5 שנים, אין לשים מאכלים העלולים לגרום להם לחנק, ביניהם: סוכריות, מסטיקים עגולים, אוזני המן במילוי אגוזים, בוטנים או שקדים.

2. במשלוח מנות המיועד לילדים עד גיל 5 שנים מומלץ שלא יהיו צעצועים מיניאטוריים וזאת כדי למנוע סכנה של שאיפה לריאות וחנק.

3. מומלץ לעטוף את הצעצוע לפני ששמים אותו במשלוח מנות על מנת שלא שיבוא במגע עם דברי מזון.

כך תשמרו על עצמכם:

1. במקרה של התלקחות, יש להשכיב את הנפגע ולגלגלו בחול או בעפר, לכבות את האש בכמות גדולה של מים, או להחניקה באמצעות שמיכה רטובה. את ראש הנפגע יש להקפיד לא לכסות מחשש לחנק. כמו כן, אין להסיר בגדים חרוכים ואין למרוח משחות שומניות על הכוויות. את הכוויות יש לקרר באמצעות מים פושרים וזורמים בלבד.

2. במקרה של חדירת ספרי שלג לעיניים יש לשטוף בהרבה מים ולא לשפשף.

3. במקרה של פגיעה בשמיעה יש לפנות לרופא מטפל.

4. במקרה של אלרגיה יש להסיר את האיפור (החומר הזר). במידה ומתפתחת רגישות מוגברת המאופיינת בקשיי נשימה, גרד או נפיחת יש להושיב את הנפגע ולחייג למד"א בטלפון חירום 101.

5. במקרה של חדירת גץ אש לעין יש לשטוף אותה במהירות במים ולהזעיק את מד"א בקו חירום 101.

6. יש להקפיד על הימצאות תיק עזרה ראשונה תקני של מגן דוד אדום בכל מסיבת פורים ובכל אירוע המוני.

7. בכל מקרה חירום רפואי, יש להזעיק במהירות האפשרית את צוותי מד"א בטלפון חירום 101

ולהישמע להנחיות הפאראמדיקים במוקד עד להגעת צוותי מד"א למקום.

אזהרה והצהרה

בשום אופן אין בהנחיות המפורטות אלו להקנות סמכויות טיפול או אבחון מעבר לידיעותיך בהגשת עזרה ראשונה. הנחיות אלו אינן באות להחליף את פעולות ההצלה באופן מקצועי. בכל מקרה מומלץ לפנות לייעוץ רפואי מקצועי.

במסכת מגילה נאמר, מצווה גדולה להשתכר בפורים "עד-דלא-ידע", אולם יש שלא נזהרים על בריאותם ומגיעים למצב של אובדן הכרה והרעלת אלכוהול, ובכל שנה, במד"א מטפלים במספר נפגעים כתוצאה מצריכת יתר של אלכוהול.

על רקע העלייה בצריכת האלכוהול, מקרים של אלימות קשה המבוצעת תחת השפעת אלכוהול וחוסר המודעות להשלכות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול – בעיקר בקרב צעירים – מגן דוד אדום מבקש להזהיר את הציבור ובמיוחד לקראת חג פורים – אלכוהול מותר אך מסוכן. שתייה נכונה נעשית במידה ובאופן מושכל, כשהאדם נוהג עם אפס אחוזי אלכוהול בדם.

– הימנעו מצריכה מופרזת של אלכוהול! צריכת אלכוהול מופרזת, עלולה לגרום להרעלה ואף למוות במקרים מסוימים. בנוסף, יש לזכור כי מחקרים מוכיחים שאלכוהול נוטה לגרום להפעלת אלימות רבה של השותה כלפי סביבתו וכמובן שאין לנהוג תחת השפעת אלכוהול.

במד"א מזכירים כי הסיכונים הפיזיולוגיים הכרוכים בשתיית אלכוהול, כוללים השתטות, בלבול, אובדן זיכרון, פגיעה חמורה בקואורדינציה ועייפות מוגברת. במקרים חמורים, עלול המשתכר להיכנס למצב של תרדמת, עד לדום נשימה ומוות.

במצב חירום, יש לפעול על פי ההנחיות הבאות:

יש להרחיק את הנפגע ממקום מסוכן, כגון כביש, מרפסת, מכונות חשמליות, כלי רכב וכו'.

אם הנפגע מחוסר הכרה ואינו נושם, התחילו מיד בפעולות החייאה והזעיקו את כוחות מד"א באמצעות חיוג למוקד החירום בטלפון 101.

במידה והנפגע מקיא, הטו אותו על צידו. אין לתת לנפגע לשתות קפה, או כל נוזל אחר, מכיוון שבשל אובדן הרפלקסים, הוא עלול לשאוף כל נוזל אל ריאותיו ולהיחנק.

– אל תשאירו בקבוקי משקה ללא השגחה! במד"א מבקשים מהציבור שלא להשאיר כוסות או בקבוקי משקה פתוחים ללא השגחה במסיבות, מחשש שמא יוכנסו אליהם חומרים כימיים, דוגמת סמים מסוגים שונים, כדורי מרץ ועוד.

– הורים לילדים? שימו לב: במד"א מחדדים גם את ההנחיות להורים, ומבקשים מהם לשים לב שילדים מתחת לגיל 18 אינם צורכים אלכוהול בפורים.

מערכת האתר

השאירו תגובה